Kitsch Museum Blog

Cele 7 Minuni ale Bucureștiului

Decadent
Fun
In all of us
LIFE
Rate us on Trip Advisor and check us on Social Media

Cele 7 Minuni ale Bucureștiului

Posted on

Am selecționat, pentru pasionați, o listă a Celor 7 Minuni Moderne ale Bucureștiului. Corespondențele lor cu Cele 7 Minuni Antice sunt intuitive și savuroase.

 

  1. Marea Piramidă a lui Ceaușescu, din Dealul Spirii

  • Construcție modernă, realizată în stil faraonic, la sfârșitul secolului XX. Suprafață 240×270 m, înălțime 178 m (cu subsoluri), față de pirmida lui Keops (suprafață 230 x 230 m, înălțime 146 m). Cost estimat, pentru realizarea ei: 3 miliarde de euro.
  • Este o Minune datorată grandomaniei unui cizmar din Scornicești

 

  1. Grădinile scufundate ale Deltei Văcărești

  • Delta Văcărești este un exemplu superb oferit de natură, care și-a reintrat în drepturi, după abandonarea locului de către oameni. Lacul Văcărești, este unul dintre proiectele majore de infrastructură, inițiate de Ceaușescu și lăsate în paragină, de 30 de ani. Acum, izvoare subterane au hrănit vegetația devenită abundentă, care aproape că a acoperit sinsitrele betoane lăsate de oameni. 94 de specii de păsări s-au adaptat la noul ecosistem.
  • Este o Minune a Indolenței oamenilor
  1. Marele Templu al zeului Dumnezeu, de pe Dealul Arsenalului

  • Deși nu va fi niciodată finalizat, templul va ramâne probabil în istorie, că fiind ultimul edificu important realizat de o ideologie aflată în plină prăbușire. O ruină, încă din faza de proiect.
  • În mod eronat, a fost deseori catalogat că o minune a grandomaniei lui Daniel. Însa Templul este de fapt, o Minune a Disperării unei organizații istovite, care a fost cândva formidabil de puternică

 

  1. Colossul din Centrul-Vechi

  • Construit în vremea anilor tulburi(ultimul deceniu al mileniului trecut), că afirmare opulentă a a bogăției și prostului gust al profitorilor perioadei. Altăturat CEC-ului Mare și altor clădiri istorice, Colossul din Centrul-Vechi, pare un meteorit venit dintr-o altă lume. Inițial a fost cunoscut că Bancorex, după numele unei hidre care a i-a chinuit pe oameni, în acei ani grei.
  • Este o Minune a Indiferenței față de regulile elementare de urbanism.

 

  1. Țeapa lui Ghilduș, din Piața Revoluției

  • Menită să fie un far călăuzitor al năzuințelor românilor, întru democrație. Nu a funcționat niciodată. Majoritatea contemporanilor au privit-o cu suspiciune, neputând să-i dezlege mesajul artistic. A fost vandalizată, ocărâtă și numită în fel și chip: Cf. Wikipedia, poreclele cele mai frecvente sunt: Țeapa” din Piața RevoluțieiCartoful pe Băț,Țepușă cu cartof„Vector cu coroniță”, “cartof tras în țeapă”, „ghildușa piramidă”, „circumcizia ratată”, „monumentul cu penetrare”, „un creier pe băț”, „măslina-n scobitoare”, „nuca-n țeapă”, “fleică-n frigăruie”, “cartoful revoluției”, “țeava și testiculul”, “țeapa de 56 de miliarde”, “kitsch cu patalama”
  • Recepția publicului a transformat monumentul într-o Minune a kitschului modern

 

  1. Statuia lui Traian, cu lupoaica

  • Nu este doar o statuie urâtă și scumpă, care îl înfățișează pe Împăratul Traian, în puța goală, cu o potaie în brațe, este un întreg roman foileton. Fiind atât de urâtă, nimeni (cu excepția Muzeului Kitschului) nu a vrut să o gazduiască. Instalată cu forța, pe treptele Muzeului de Istorie (aflat în renovare de 30 de ani), a făcut deliciul publicului, care se putea fotografia cu mâna pe cocoșelul Împăratului. Pâna la urmă, cineva a rupt coada vulpii, ocazie cu care s-a descoperit că nu era turnată nici măcar din bronz, ci din alamă. De la început și până la sfarșit, a fost o țeapă de prost gust. De rușine, autoritațile au ascuns-o. Actualmente este considerată disparută.
  • Este o Minune a Prostului Gust

 

  1. Mausoleul din Parcul Carol

  • La data construirii sale, Mausoleul se numea: Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism. Între timp, proiectul numit socialism nu a mai evoluat către comunism stiințific, așa cum se așteptau constructorii și eroii săi. Ideologia s-a schimbat iar eroii luptei socialiste au încetat să fie eroi. Unii eroi socialiști au devenit tirani, alții impostori, unii bolșevici iar alții nomenclaturiști. Acum mausoleul slăvește niște oameni care au luptat și au murit degeaba.
  • Este o Minune a Inutilității sacrificiului ideologic

 

Postat in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 5 =

mersin escort kızlar