Kitsch Museum Blog

Dezvelirea Sfintei Replici a Marelui Clopot al Catedralei [VIDEO]

Decadent
Fun
In all of us
LIFE
Rate us on Trip Advisor and check us on Social Media

Dezvelirea Sfintei Replici a Marelui Clopot al Catedralei [VIDEO]

Posted on

Replicatori din toata lumea s-au inghesuit sa copieze Clopotul cel Mare si Sfant al Catedralei Neamului. Multi si-au incarcat sufletele de pacate luand in desert sau caricaturizand imaginea preafericitului care cu multa pricepere s-a ingrijit de realizarea acestui edificiu, atat de emblematic pentru muzeul nostru. Altii, mai seriosi, au concurat pentru Sfanta si Originala Replica a Clopotului, cea care va fi, incepand de azi, expusa la Muzeul Kitsch-ului. Comisia de curatori a Muzeului a ales lucrarea lui Duru, un graffiti-artist cu mai multe lucrari expuse in Bucuresti, pe diferite garduri si calcane.

 

Replica este realizata la scara 1:2 dar cantareste semnificativ mai putin de 22 de tone, cat masoara artefactul original. In plus, fiind o copie, valoarea de achizitie a Sfintei Replici a fost mai mica de jumatate de milion de euro, cat a costat Clopotul Catedralei.

 

 

Dezvelirea Replicii Originale a avut loc astazi la Muzeul Kitschului [VIDEO]. Ea este plasata in zona de Kitsch religios, alaturi de Sfanta Icoana Plangatoare si Facatoare de Minuni, icoanele 3D si crucile cu beculete. Sfintirea Sfantei Replici va avea loc in curand si va fi transmisa live pe facebook. In prezent, Muzeul Kitschului asteapta mai multe oferte de la preoti dispusi sa oficieze aceasta slujba.

 

Catedrala Mantuirii Neamului a castigat concursul Romanian Kitsch Awards [LINK] (inainte de a fi finalizata) cu peste 50% dintre voturile participantilor. In viziunea Muzeului Kitschului, Catedrala si majoritatea obiectelor care o compun sunt ingredientele unui kitsch de tip conflict ideologic: Crestinismul este un curent universal si spiritual dar executia sa in Romania este nationalista si materialista. Incepand de astazi, prin simbolul sau cel mai cunoscut si anume Clopotul cel mai mare din lume, Catedrala si-a castigat o binemeritata reprezentare la Muzeul Kitschului Romanesc.

 

La Muzeul Kitschului, intelegem porunca nr. 2/10 din Vechiul Testament (Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor) ca Sa nu-ti faci chip cioplit, nici macar gravura pe clopot, nici sa nu-i pui pe oameni sa se inchine tie, ca tot un pui de homo sapiens esti si tu!. Pentru noi aceasta regula este destul de clara unde nu mai sunt dubii cum e la restul legilor fundamentale ale Crestinismului. (gen: sa nu furi, sa nu ravnesti si altele)

 

Disclamer:

 

Textul de pe clopotul original este “Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018”.  Binecuvantarea reprodusa nu se refera propriu-zis la Sfanta Replica, ci la clopotul original.

 

Exponatul nu exprima imaginea lui Daniel ci a clopotului pe care, din motive independente de vointa muzeului, se afla efigia chipului sau. (DEX: Efigie: reprezentare plastica a chipului cuiva)

Postat in Romanian Kitsch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − twelve =