Kitschuri celebre: Turnul Eiffel
Posted on
Cand a fost construit, Turnul Eiffel a fost privit cu circumspectie de catre contemporaneitate. Chiar si inginerul Gustave Eiffel a fost reticent la inceput. Primarul, precaut, a emis doar o autorizatie de constructie provizorie, pe o durata de 20 ani. Dar in atmosfera intelectual-artistica care se desfasura la Paris, la sfarsitul secolului 19, proiectul si-a gasit cativa elitisti sustinatori si a trecut. Insa contemporanii au strambat din nas. Ce sa caute un turn gigantic de fier in centrul unui oras superb, aspirant la titlul de cel mai frumos oras al vremii? Era prea ciudat si nu putea sa placa celor multi.
Turnul Eiffel a fost un kitsch, inca de la inceput. Cuvantul german „kitsch” inca nu era in uz insa sensul sau era cunoscut.
Doua sute de milioane de oameni au vizitat de atunci turnul. A devenit simbolul Parisului si al Frantei. Timp de peste 40 de ani a fost cea mai inalta constructie din lume, echivalentul lui Burj Khalifa din zilele noastre. Acum nu mai este privit ca un kitsch pentru ca generatiile noi s-au nascut cu el si l-au acceptat. Acum sunt considerate kitschoase sutele de replici care au impanzit lumea, de la Las Vegas si pana in Pakistan. In topul celor mai inalte reproduceri ale turnului din lume, Slobozia face cinste Romaniei, de pe onorabilul loc 20.
Un kitsch inceteaza sa mai fie kitsch daca este acceptat de o larga majoritate? Sau ramane un kitsch, toata existenta lui? Si cine e in masura sa puna eticheta si pe ce criterii?
Postat in International Kitsch