Lasati familia traditionala in pace!
Posted on
Lasati familia traditionala in pace! Ea este conservatoarea kitsch-ului romanesc si multe dintre exponatele Muzeului nostru provin din sanul ei. Insa nici nu va lasati invinsi de ea. Odata ajunsa in pozitia dominanta, familia traditionala ne va inchide muzeul si ne va arde pe rug.
Toata tevatura asta cu familia traditionala a plecat de la o greseala. Familia traditionala, asa cum este prezentata de sustinatori, are de fapt, o traditie foarte scurta, cam de varsta bunicilor creatorilor conceptului. Traditia porneste brusc, nu se invoca, asa cum ar fi firesc, vremuri mai indepartate. Pentru ca asta ar insemna localizarea familiei traditionale in bordeiele iobagilor sau prin paduri, refugiindu-se de jefuitori. Am vorbi despre o familie traditionala needucata, inculta, jegoasa, ma rog inapoiata. Eroarea se instaleaza usor intr-o minte neinformata. Senzatia ca bunicii nostri se aseamana cu bunicii bunicilor nostri este pura fantezie. Datorita evolutiei sale in timp, conceptul familiei traditionale are nevoie de un momentum. Iar curentul local pozitioneaza conceptul undeva in mediul rural al anilor 1970, adica pe acolo pe unde este localizat si decupajul din muzeul nostru.
Eroarea consta in credinta ca valorile locale sau traditiile de pe aici au fost mereu aceleasi. Cu putina apa la moara nationalista, poti ajunge sa crezi ca te asemeni mult cu stramosii tai si ca esti cumva dator sa le duci ritualurile mai departe, in pofida ridicolului acestora. Ei bine, majoritatea valorilor s-au adaptat datorita progresului tehnologic iar unele ritualuri si-au schimbat semnificatia cu 180 de grade. Prostitutia a fost alternativ interzisa acceptata sau tolerata de mai multe ori in istoria noastra, asadar traditia ce spune in privinta ei? Si vitejia a alternat, acum nu mai e un secret pentru nimeni. De cele mai multe ori a fost compensata cu lasitatea. Care este atunci valoarea noastra traditionala? Iar daca este o valoare autentica de calitate a poporului nostru aceasta este tocmai toleranta. Zero razboaie religioase, zeci de etnii conlocuitoare, putine exemple de extremism precum rebeliunea legionara. Tocmai aceasta minunata calitate romanesca, toleranta, risca sa fie diluata de familia traditionala, in forma in care este promovata.
Rareori in istorie conservatorii reusesc sa redevina puternici cu concepte demodate. Metoda iezuita, cea mai eficienta, se bazeaza pe inversunarea sustinatorilor impotriva oponentilor si chiar a neutrilor. Inflacararea simpatizantilor a fost folosita eficient in comunism, nazism, wahhabism si in alte forme de fanatism pornite de la un concept gresit. Curentele odata puternice si actualmente demodate nu se lasa usor. Nu le place sa moara frumos. Dar nici nu mai reusesc sa se revigoreze. Se reduc la un nucleu minuscul dar dur, talibani ai conservatorismului fara de care si-ar pierde reperele. Nu multi au curajul de a se spovedi, ca Istrati. Si atunci lupta sa ne convinga de adevarul lor ingust.
Familia la care ne gandim, atunci cand ne referim la familia traditionala, este cea din anii 70. Este familia care ne-a invatat sa tacem si sa rabdam in comunism, este cea care ne-a educat politetea in dauna respectului, care ne-a interzis creativitatea, ne-a ignorat sexualitatea si ne-a indus valori confuze, ca descurcareala, politetea excesiva, nationalismul bezmetic sau dogma religioasa.
In pofida eforturilor conservatorilor, sunt premise evidente ca familia sa evolueze foarte diferit cea traditionala. E posibil sa dispara chair intreg conceptul de familie. Unul dintre scenarii, oricat de fantasmagoric ar suna, poate sa prinda generatia noastra in viata: va fi lame sa mai faci copii, nici nu mai vorbim de relatiile de cuplu care vor ajunge desuete. Copiii se vor naste in vitro si vor fi institutionalizati de Ministerul Perpetuarii Speciei. Taxa o vor suporta cei care nu sunt parinti, adica majoritatea populatiei. Oamenii vor avea parteneri virtuali, ideali. Isi vor exprima sentimentele si sexualitatea in VR, folosind roboti de foarte buna calitate. Roboti personalizati pe nevoile tale si intuitivi pentru a-ti dezvalui si alte lucruri pe care nici macar nu le stii despre tine. Poate ca lipsa cronica de fertilitate pe care o observam in jur este unul dintre semnele unei noi adaptari la mediu: am devenit atat de inteligenti incat a inceput sa ni se atrofieze capacitatea de reproducere naturala.
Insa atunci, familia traditionala la care se va face referire vom fi noi. Iar la Muzeul Kitschului vor fi expuse multe dintre obiectele cu care noi ne mandrim acum.
Postat in Articole