Kitsch Museum Blog

Trends. Recomandare de la Muzeul Kitschului

Decadent
Fun
In all of us
LIFE
Rate us on Trip Advisor and check us on Social Media

Trends. Recomandare de la Muzeul Kitschului

Posted on

 

 

In iarna asta, la fel ca in fiecare alta iarna, se poarta Pomul de Craciun din plastic. O scurta calatorie prin Doraly sau Dragonul Rosu va va confirma vigoarea acestui trend. Bradul de plastic este un kitsch pe cale de disparitie, la fel ca si toate celelalte, insa este unul care s-a integrat bine si care va mai rezista un timp. Noi, la muzeul kitschului, ne bucuram bineinteles de perseverenta lui.

Pomul de craciun din plastic este o incercare ridicola de imitare a naturii, la fel ca si florile de plastic de pe pervaz sau fructele de plastic de pe masa din sufragerie. Insa acestea, la fel ca si animalele impaiate sau pestele de pe televizor, sunt pe cale de disparitie. Noi deja le regretam pentru ca sunt kitschuri simpatice si agreabile de care ne bucuram cu totii si a caror amintire ne va trezi mereu nostalgii placute. Iar asta pentru ca, atunci cand ne amintim incaperi kitschoase ne regasim doar momentele placute, relaxante si linistite pe care le-am trait in acele decoruri.

 

Inca de la aparitia sa bradul de plastic a fost sprijinit strasnic de trendul ecologist in mare dezvoltare. Ecologistii au sustinut kitschul si l-au impus. S-a considerat raul mai mic desi iubitorii de kitsch nu intelegeau ce e rau. Sunt unii care chiar sustin ca prefera din pomul din plastic, pentru ca nu-i cad acele si pentru ca arata mai bogat. Majoritatea insa au gasit o metoda simpla de reciclare pentru a nu mai cheltui bani an de an. Ecologismul este doar un argument rasuflat al multora dintre ei.

 

Brazii de plastic acopera o varietate de forme si culori, unele mai kitschoase decat altele. De la colosii din pietele publice, a caror montare dureaza 3 zile si pana la cei mici, tip umbrela, brazii de plastic au avantajul ca vin cu mecanisme de fixare si cu module eficiente pentru depozitare. Unii vin gata impodobiti, cu beteala si cu luminite. Il bagi in priza, hocus-pocus, si poti da drumul la colinde.

 

Conform acestui trend, foarte multi oameni impodobesc an de an bradul din camara, dupa ce l-au sters de praf. Apoi, pun cadourile sub el, in pungi, cu etichete, conform altui trend actual. SMS-urile de craciun sunt in scadere vizibila, trendul incepand sa apuna o data cu telefoanele Nokia. Trendul colindelor s-a adaptat in timp ca sa supravietuiasca. La oras, mai putini copii vin sa colinde insa numarul studentilor la teologie se multiplica de craciun intrucat exista un cor in fiecare cartier. Mos Craciun, un cartoon desenat in secolul 19 si promovat de Coca Cola in secolul 20 a schimbat si el deja cateva trenduri. Craciunitele sexy sunt un alt kitsch adorabil pe care nu se poate supara nimeni.

 

Trendul bradului de Craciun din plastic este acum international. Hollywood-ul a promovat obiceiul, China a facut produsul ieftin iar consumerismul l-a dus peste tot in lume. Consumerismul l-a adus si in Romania, dupa revolutie, unde a gasit un teren fertil, raspandindu-se rapid. Desi acaparase o buna parte din piata, declinul general al obiceiurilor traditionale de craciun il va duce in viitor la extinctie.

 

PS

Un kitsch mult mai vechi decat bradul de craciun artificial este bradul de craciun natural. E limpede ca Isus cel sarbatorit nu a vazut niciodata in viata lui un brad, prin desertul Palestinei unde a trait. Mixarea religiilor creeaza paradoxuri precum acesta. Crestinarea popoarelor germanice a fost dificila intrucat credinta acestora era ca zeii traiesc in interiorul copacilor. Includerea unui copac in cel mai important ritual crestin a fost probabil la fel de necesara cum fusese, cu secole inainte, si stabilirea datei craciunului pe 25 decembrie, ziua soarelui in mitologia oficiala a timpului. Ritualul pomului de craciun a fost confirmat prima oara in tarile baltice acum cincisute de ani.

In Romania, kitschul este si mai mare. Pana recent, la noi bradul se impodobea atunci cand decedau persoane tinere. Mutarea obiceiului de Craciun i-a rasturnat complet sensul.

Postat in Uncategorized

One thought on “Trends. Recomandare de la Muzeul Kitschului

  1. Pingback: WOW Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 9 =